Environs

Saint-Seine

Een klein pittoresk dorpje in een schitterende omgeving in het uiterste zuidwesten van de Morvan, een groot nationaal park in de Niévre. De Niévre is één van de vier departementen in de Bourgogne. Het dorp heeft ongeveer 220 inwoners. De meeste mensen verdienen de kost met bosbouw of veeteelt. Overal kom je de prachtige Charolais runderen tegen. Kuddes van vredig grazende witte koeien. Vanuit La Cressonne zijn deze ook goed te aanschouwen.

De Morvan is natuurlijk niet voor niets een nationaal park. Er valt volop te genieten van natuurschoon. Wandelen, fietsen, kanovaren. Er zijn gigantisch veel mogelijkheden. Wij helpen onze gasten graag met het uitzoeken van uitstapjes. Ook is “La Cressonne” een goed startpunt om verschillende wijngebieden te bezoeken. In een straal van ongeveer 100 km liggen beroemde wijngebieden zoals de Côte d’Or (Bourgogne), Chablis, Mâcon en Beaujolais.

Op een afstand van 3 km van Saint Seine ligt het kerkje van Ternant. Dit kerkje bevat een grote schat. Twee middeleeuwse triptieken van een heel hoge kwaliteit. Dergelijke triptieken zijn er ook te zien in het Musée des Beaux Arts in Dijon, De meningen lopen uiteen welke mooier zijn. De chauvinisten van Ternant zeggen dat de afbeeldingen in Ternant toch veel mooier zijn. 🙂

Het kasteel van Ternant

Ternant is een heel oude plaats. In de middeleeuwen stond er een kasteel. dit werd later afgebroken en in de 18e eeuw weer in nieuwe vorm opgebouwd. Enkele jaren geleden is het kasteel door twee Belgische architecten gekocht. De nieuwe eigenaren willen het kasteel renoveren in de 18e eeuwse stijl. Ze maken gebruik van oude afbeeldingen en kaarten van het kasteel. Het werk vordert heel langzaam, maar het wordt heel erg mooi.

Markt in Saint-Seine & Ternant

In de maanden juni, juli, augustus en september wordt er op de dinsdag een markt gehouden in Saint-Seine met streek- en kunstnijverheidsproducten. Op de markt kunt u terecht voor groente, fruit, kaas, brood, olijven, bloemen, brocante, glaskunst en nog veel meer. Ook zijn deze markten een ontmoetingsplaats voor alle mensen die in de omgeving wonen. Dus zeker de moeite waard tot een bezoek.

Wandelen

De omgeving van Saint-Seine nodigt meteen uit om te gaan wandelen. Door het toeristenbureau zijn in de omgeving van Saint-Seine ongeveer 40 wandelroutes uitgezet met een lengte variërend van 4 tot 18 kilometer. Vanuit Ternant starten twee routes. Maar ook op eigen initiatief kan je eindeloos wandelen in de omgeving en word je keer op keer verrast door steeds wisselende uitzichten.

Fietsen

Niets zo mooi als een fietstocht langs een van de vele kanalen die de Bourgogne en de Auvergne rijk zijn. Diverse kanalen liggen in de buurt van Saint-Seine, zoals bijvoorbeeld het Canal du Centre en het Canal du Nievernais. La Cressonne heeft een aantal mountainbikes te huur en ook bij fietsverhuurbedrijven in Decize en Chatillon-en-Bazois zijn fietsverhuurbedrijven voor wie zijn eigen fiets heeft thuis gelaten. De directe omgeving van Ternant is heuvelachtig. Alhoewel de heuvels niet zo hoog zijn (rond de 300 meter) zijn ze wel vaak stijl. Dat maakt fietsen dicht bij huis tot een echte uitdaging.

Vissen

In het buurdorp La Nocle-Maulaix ligt een meer met een oude watermolen/ gemaal waarin veel vis zit. Ideaal voor liefhebbers van de vissport. Ook rivieren zoals de Loire en Allier zijn goede viswaters.

Golf

Af en toe tegen een golfballetje slaan kan prima op de golfbanen van zowel Bourbon-Lancy als Autun. De baan van Bourbon-Lancy heeft 9 holes. Het is een eenvoudige baan, maar wel heel leuk om te spelen. In de zomer organiseert het magazine Bourgondische Zaken samen met deze golfbaan een toernooi voor Franse en Nederlandstalige golfers. Wilt u hierover meer weten, neem dan contact met ons op. De golfbaan van Autun heeft 11 holes. Een baan met veel meer uitdaging voor technisch ervaren golfers. Dan is er ook nog een baan in Monchanin, die volgens kenners de beste van de drie is. Kenmerkend voor alle banen is dat ze op een mooie plek liggen met veel prachtige vergezichten.

Steden in de buurt

Luzy

Een kleine stad op 17 km afstand van Saint-Seine. Het oude centrum is leuk om te bekijken. De wekelijkse markt op vrijdagmorgen is erg gezellig en zeker een bezoek waard, als is het maar om lekkere kaas te kopen. In de zomermaanden is de kunstmarkt een aanrader. In Luzy zijn allerlei algemene voorzieningen te vinden zoals banken, apothekers, huisartsen, garages, twee supermarkten…

Bourbon-Lancy

15 km van Saint-Seine ligt Bourbon-Lancy met een prachtig middeleeuws centrum. Bourbon is een kuuroord waar men genezende baden kan nemen. Ook een prachtig meer waar men uitstekend kan recreëren. Bourbon heeft drie supermarkten, een bouwmarkt en diverse toeristische attracties (zie Uitstapjes).

Decize

Decize ligt op 35 km afstand van Sain-Seine. Decize herbergt het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar ook een schitterende binnenstad gelegen op een eiland in de Loire. De rivier verhoogt de schoonheid van de stad. Een bruisende stad waar het hele jaar door diverse activiteiten worden georganiseerd zoals een van de grootste kermissen van Frankrijk, en een hele grote rommelmarkt. Decize heeft ook een aantal supermarkten waar u uw inkopen kunt doen.

Moulins

Op ongeveer 50 km ten westen van Saint-Seine ligt Moulins, hoofdstad van het departement Allier. Moulins heeft een prachtig middeleeuws hart. Ten noorden en ten zuiden van de stad liggen grote winkelcentra met gigantisch grote supermarkten, grote woninginrichting- en doe-het-zelf zaken, speelgoedwinkels, sportzaken, etc.

Autun

De historische stad Autun ligt op 50 km ten oosten van Saint-Seine. Een stad met een hele oude geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Waar ook sporen uit de middeleeuwen te vinden zijn. Dit is te zien aan de diverse bouwwerken. Van een Romeins theater, via de schitterende kathedraal naar het in Italiaanse stijl gebouwde moderne theater. Elke vrijdag is er een markt en kan men in de overdekte versmarkt heerlijk regionale producten kopen.

Nevers

Nevers is de hoofdstad van het departement Nièvre. De stad heeft in de 2e wereldoorlog veel te lijden gehad van de bombardementen. De kathedraal is schitterend gerestaureerd, vooral de moderne gebrandschilderde ramen zijn erg mooi. Liefhebbers van aardewerk kunnen terecht in diverse ateliers die voor het publiek open zijn.

Uitstapjes

De omgeving van Saint-Seine biedt voor ieder wat wils, ook voor de kinderen zijn er vele mogelijkheden.

Bijvoorbeeld een tochtje naar de Mont Beuvray (35 km) om een bezoek te brengen aan de archeologische opgravingen van Bibracte. Bibracte was een Gallische stad en werd door Julius Ceasar veroverd op de Galliers. Wie Asterix en Obelix leest, weet daar alles van. Aan de voet van de berg staat een museum, er is een parkeerplaats en een restaurant. In juli en augustus rijdt er een pendelbusje de berg op, de rest van het jaar kan iedereen met eigen auto naar boven. Maar als het kan is gewoon lopen natuurlijk het mooiste, want al lopend kom je diverse opgravingen tegen waar je rustig kunt rondkijken.

Prachtige wijnroutes

Wijnliefhebbers kunnen goed terecht in La Vieille Mairie. Ternant, het dorp in de Bourgogne, vormt een uitstekende uitvalsbasis om de verschillende wijngebieden in de Bourgogne te bezoeken. Ten oosten van Saint Seine de Côte d’Or met zijn Grand Crus, de Côte Chalonaise met zijn Grand vins en de Mâconnaise met zijn verrukkelijke witte wijnen en het noordelijke puntje van de Beaujolais met zijn Crus. Ten westen van Ternant vindt je de Coteaux Pouilly-Sancerre en tenslotte de Chablis.

Ab Verkerk, vinoloog van de Wijnacademie heeft een aantal aantrekkelijke wijnroutes uitgezet met als start- en eindpunt La Vieille Mairie in Ternant. Routes die langs wijnhuizen leiden, gelegen in schitterende landschappen, die leiden door pittoreske dorpjes en gezellige kleine stadjes. Via de route ga je van wijnhuis naar wijnhuis. Ab geeft iedere keer enkele suggesties voor te proeven wijnen. Een kennismaking met de wijnen van de Bourgogne aan de hand van een deskundige. Uiteraard blijft het mogelijk om hier en daar zelf op onderzoek uit te gaan. Bij de Bourgondische wijnhuizen staat de gastvrijheid voorop en wordt je overal hartelijk ontvangen.

Uitgangspunt bij de selectie van de in de routebeschrijving beschreven wijnen was de prijs/kwaliteitsverhouding. Goede tot zeer goede wijnen voor niet meer dan € 10,–. Enkele uitzonderingen daargelaten, want hoe exclusiever de wijn hoe hoger de prijs. Proeven kan je overal. Soms wordt er voor het proeven een prijs berekend. In Beaune kan men de kelders in voor een bedrag per persoon (variërend per wijnhuis en per arrangement). In Mercurey betaal je per hoeveelheid wijn die je proeft een klein bedrag. Hoe precies staat duidelijk uitgelegd in de routebeschrijving.

Zwemmen, kanoën en waterfietsen

In Bourbon Lancy en in Luzy zijn buitenzwembaden. In Luzy is dat een verwarmd bad. In het zwembad van Bourbon is het water niet verwarmd, maar daar staat tegenover dat het een groter zwembad is met een leuk badje voor de kleintjes.

Het meer van Bourbon-Lancy biedt veel mogelijkheden voor liefhebbers van buitenwater. Er is een strand met een grote glijbaan en je kan er een kano of een waterfiets huren om een tochtje over het meer te maken. Toegang tot het strand en glijbaan is gratis. Aan de andere kant van het meer is een grote speeltuin gebouwd. Superleuk voor klauteraars en woelwaters. Ook zijn hier vier persoons fietsen met een dakje te huur. In juli en augustus zijn er vaak activiteiten rondom het meer met attracties voor kinderen.

Klauteren in Uchon

De echte klauteraars gaan naar Uchon, zo’n 40 km vanaf Ternant. Het kleine dorpje Uchon (96 inwoners) ligt op een hoogte van 681 meter in een bosrijk gebied. Een gedeelte van de berg waarop Uchon ligt is bezaaid met enorme granietblokken. Een van de wandelroutes loopt door dit gedeelte. Dat betekent klauteren. Spannend voor kinderen om met behulp van vader of moeder op zo’n hoge rots te klimmen. Alle wandelaars krijgen als prijs voor het halen van de top van de berg als beloning een prachtig uitzicht over de Morvan. Via een andere wandelroute kom je onderweg onder andere een wei met ezels tegen. In Uchon kan je ook nog een middeleeuws klooster bezoeken. Uchon heeft dus van alles te bieden en wordt niet voor niets de Parel van de Morvan genoemd.

Attractiepark Le Pal in Dompierre sur Besbre (45 km)

Kleine kinderen zullen een bezoek aan Le Pal echt het aller-, allerleukste van de hele vakantie vinden. En dat is geen wonder. Le Pal is een schitterend attractiepark waar bezoekers zich de hele dag geweldig kunnen amuseren. Er zijn leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden en ook veel volwassenen bezoeken het park voor een gezellig dagje uit. Echt een aanrader. Meer informatie vindt je op de website van Le Pal: www.lepal.com.

Le Robinson, attractiepark in Bourbon Lancy (20 km)

Le Robinson is een klein attractiepark geschikt voor kinderen tot 10 jaar. Het is een beetje ouderwets, ze hebben dan ook geen website. Maar je kan er een paar gezellige uren doorbrengen. Voor kleine kinderen is het een aanrader omdat het park rustig en gemoedelijk is.

Diverti parc in Toulon-sur-Arroux (35 km)

In Toulon sur Arroux vind je het Diverti’Parc. Een klein paradijs voor grote en kleine kinderen. Het park heeft diverse luchtkussens, trampolines, spellen, allerlei soorten fietsen en dieren. Prima voor een middag plezier!

En verder nog…Markten

Weekmarkten zijn er in alle steden. Soms zijn dit binnenmarkten zoals in Autun. Overal in de streek worden regelmatig braderies of Fairs georganiseerd waar je de streekproducten direct bij de producent kunt kopen. Zoals wijn en kaas.

Een gezellige rommelmarkt waar altijd wel wat leuks te vinden valt. Fransen zijn gek op oude auto’s en tractoren en zij laten hun bezit graag zien. In de zomer wordt menige ‘vide grenier’ (rommelmarkt) opgeluisterd door een oldtimer show.

Taizé

Taizé ligt 90 km vanaf Saint-Seine. De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Zij zijn katholiek en van verschillende protestantse afkomst. Alleen al door haar bestaan is de gemeenschap een ‘gelijkenis van gemeenschap’, een concreet teken van verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volken.
De communiteit van Taizé trekt het hele jaar door heel veel jonge mensen aan uit alle delen van de wereld. Samen brengen zij daar een aantal dagen door om te bidden, te vieren en te delen. Verder brengen veel mensen een bezoek aan Taizé om van de bijzondere sfeer van deze gemeenschap te proeven.

Het bijwonen van een Taizé-viering is een bijzondere belevenis. Ruim een half uur wordt er samen gezongen in heel veel verschillende talen en tussendoor is het muisstil.

Ook leuk is een bezoek aan…

Het Grand Cafe in Moulins, dat wij Spiegelrestaurant noemen, is echt speciaal. Je ziet elkaar eindeloos weerspiegeld in de spiegelwanden gemaakt in Art-Nouveau stijl.

Het serviesmuseum in Digoin, een leuk museum met alles over het Digoin aardewerk.

Wel eens een kanaal over een rivier zijn lopen? In Digion bevindt zich een waterbrug over de Loire. Een van de kanalen wordt via deze brug over de rivier geleid. De vaarwegen bestaan uit kanalen omdat de Loire niet bevaarbaar is.